Iedere avond is er een blind date op Pluk de Nacht: vrijgezellen gekoppeld op filmliefde. Op de regenachtige donderdag helaas geen loveseat voor Isabel (24) en Bram (33), maar een VIP-plek voorin de tent.

Het fonkelende jumpsuit van Isabel (24) past goed bij de magische lichtjes in de Pluk-tent in op het festivalterrein. Hoewel ze wel al een tijd in Amsterdam woont is nog nooit naar Pluk de Nacht geweest. Toen ze de oproep voor een blind date op social media voorbij zag komen, zag ze haar kans schoon om een keer te gaan: “Handig, dan wordt er meteen iemand geregeld die met me meegaat!”

Voor Bram (33) is het de tweede keer Pluk de Nacht; wel de eerste keer dat de vertoning binnen in de tent plaatsvindt door het gure weer. Niet zo open air dus, maar wel heel erg knus. De iconische strandstoel blijft verborgen onder een zeiltje, maar de vrijwilligers hebben ter vervanging een prima VIP-plekje geregeld voorin de tent. Zal de knusheid en intieme sfeer ervoor zorgen dat deze date ontvlamt als een knapperend haardvuurtje?

De Pluk-tent begint aardig vol te lopen met bezoekers; er worden taartjes en thee gehaald, iedereen heeft een plekje, en de film kan beginnen. Af en toe werp ik een blik op Bram en Isabel, die geanimeerd in gesprek zijn. Het ziet er gezellig uit, maar als doorgewinterde Pluk de Date-reporter weet ik: hier slaat geen vonk over. Ik kan niet echt uitleggen waar ik dat aan kan zien, maar ik wéét het gewoon.

De volgende ochtend bevestigd Isabel mijn vermoeden: “Het was wel heel gezellig, maar niet echt romantisch. Het voelde niet als een echte date.” Van het filmfestival heeft Isabel wel genoten: “Het was goed opgelost zo met de tent! We hebben de film helemaal afgekeken, en daarna zijn we nog samen naar huis gefietst. We hebben geen nummers uitgewisseld, maar dat was ook niet nodig of zo.”

Ook Bram beaamt het ontbreken van de vonk: “Het was gezellig, maar het was verder niet heel spetterend. De films vond ik wel erg leuk.” Bram blijkt een liefhebber van Don Hertzfeldt te zijn, de animator waarvan Pluk die avond een selectie films vertoont. “De eerste helft van de films had ik al een keer eerder gezien. Maar die van na de pauze nog niet, dus het was leuk om een diverser beeld te krijgen van hem.”

Na de film breien Bram en Isabel er dan ook meteen een eind aan. “Zij maakte direct aanstalten om te gaan, en dat was wel oké. Het was gewoon niet echt een match denk ik. Het was niet alleen maar erg, was wel gewoon gezellig. Het leeftijdsverschil was vrij groot, ze was negen jaar jonger dan ik, ik denk dat dat wel mee heeft gespeeld.” Het was in ieder geval een geslaagde filmavond. Wellicht zien we Isabel en Bram een volgende keer terug op Pluk met betere matches, al dan niet georkestreerd door onze Pluk-cupido.

Foto: Dominique van Dreven