Elke dag probeert de organisatie van Pluk de Nacht een blind date op het festival te organiseren. Gisteravond was het eindelijk raak, en schoven Sigrid en Zaid knus tegen elkaar aan in de oversized datestoel.

Ik ga maar eens vragen hoe laat de daters arriveren, want voorlopig zie ik nog twee vrienden heel knus in de grote datestoel zitten. Maar tot mijn verbazing vertellen de Pluk-liefdesmatchers me dat dit de date al is. Met verbazing ga ik erop af: ik heb nog nooit twee vreemden zo glimlachend en zo dicht tegen elkaar aan zien zitten. Of nee, dat lieg ik. Ik zag het wel eens eerder op culturele vrijplaats Ruigoord, maar goed, daar knuffelt iedereen elkaar (ook leuk)!

Ik dwaal af. De twee vreemden zitten als niet-vreemden naast elkaar te praten en te lachen. Sigrid en Ziad, allebei woonachtig in Amsterdam, wisselen hun favoriete bestemmingen in de stad uit, naast Pluk de Nacht natuurlijk. Sigrid kent de stad op haar duimpje; Ziad woont hier nu een paar jaar. Hij komt oorspronkelijk uit Latakia, een grote stad aan de kust van Syrië. Met een liefdevolle blik deelt hij zijn goede herinneringen aan de stad. Sigrid neemt de informatie in zich op met een even sympathieke blik als verlegen lach.

Hoewel ze beiden nog nooit eerder op blind date waren geweest, waren ze niet erg nerveus. Sigrid: “Er is ook zo’n fijne en relaxte sfeer op dit terrein, dat maakt elk gevoel van nervositeit en angst veel beter te verdragen.” Ziad knikt instemmend.

Als ik een tijdje later terug kom om te checken hoe het gaat tref ik ze met dekentjes en rode koontjes aan. Het is dan wel geen warme, zomerse nacht, maar dat maakt het hier niet minder zwoel. Afwisselend kijken ze met aandacht naar de film en vertellen ze elkaar verhalen. De seksueel getinte animatiefilm Ici, là et partout van Sawako Kabuki zorgt nog even voor wat nerveuze gniffeltjes. Er is tenminste genoeg gespreksstof! En als ik de volgende ochtend contact heb met Sigrid en Ziad, vertellen ze me dat ze binnenkort weer afspreken. De liefde wordt geplukt!

Tekst: Senna Leezenberg
Foto: Dominique van Dreven