Wat doe je als je een enorme lege tweepersoons strandstoel ziet? Erin gaan zitten natuurlijk! Tenminste, dat is wat Linda en Luuk besloten te doen.

Knus zitten ze tegen elkaar aan. Dit is duidelijk niet hun eerste date – zijn ze al lang samen? “Sinds februari”, zegt Linda. Of toch niet? “Het ligt eraan vanaf wanneer je gaat tellen, ik ben veel op reis geweest”, verduidelijkt Luuk. “Maar onze telefoonrekening was superhoog in die tijd; we hadden voortdurend lange gesprekken.”

Wat is hun ideale date? Zo’n stoel als die waar ze nu in zitten, maar dan op het strand. Zon, warmte… en een film? Linda knikt enthousiast. Pluk de Nacht in de tropen: het is het overwegen waard. Linda blijkt een ware Pluk-liefhebber. Ze komt al jaren en laat zich graag door het programma verassen. Eigenlijk wilden ze afgelopen maandag ook de film zien, maar toen was Linda koud terug van vakantie en besloot ze warm binnen te blijven. Ze toont de cadeautjes die ze voor Luuk heeft meegenomen: lavendel, zeep… Zuid-Frankrijk? Ze knikt enthousiast, en opeens is het iets zonniger en warmer op het Stenen Hoofd.

Ondanks het allesbehalve tropische weer, stond de date voor vanavond vast. Linda vertelt dat ze onlangs in het Tsjernobyl-museum in Oekraïne is geweest. “Wat ik daar heel opvallend vond, is dat ze de menselijke schuld lijken weg te poetsen. De Tsjernobyl-ramp wordt gepresenteerd als een gebeurtenis die hen overkomen is; er worden geen vragen gesteld bij de rol die de mens hierin speelde.” Ze is benieuwd hoe Doris Dörrie omgaat met die vraag in de film van vanavond, Fukushima, mon amour. Nee, niet echte een romantische film voor een date, geven ze lachend toe. Maar dat hoeft niet. De date tussen Linda en Luuk is bij voorbaat al geslaagd.

Foto: Thijs Gerbrandy