In A Reasonable Request toont regisseur Andrew Laurich een vader en zoon in de meest ongemakkelijke onderhandeling aller tijden. Hij vertelt ons over de film.

Related movies

Wat voor rotjeugd heb je gehad…? Of nee, sorry, ik bedoel: waar kwam het idee voor A Reasonable Request vandaan?
“Nee hoor, zowel coscenarist Gabriel Miller als ik komen uit heel stabiele gezinnen. Ik denk dat we juist daarom deze film konden maken: we konden dit onderwerp behandelen zonder dat het ons persoonlijk raakte. Het idee kwam uit een pitch die Gabriel me mailde. Hij zei: laten we een korte film maken over zo’n dinsdagdilemma, een onmogelijke keuze, maar dan de meest taboe versie mogelijk. Dat werd deze film.”

Kun je ons iets vertellen over de productie? Met slechts één locatie en twee acteurs lijkt het simpel, maar het was ongetwijfeld een stuk ingewikkelder.
“Dat viel eigenlijk wel mee. We hebben ongeveer zes uur gedraaid, met één camera, uit drie of vier verschillende hoeken. Ik wilde dat het meer aan zou voelen als een theaterstuk dan als een film, waarin de montage en de camerabewegingen heel erg het verhaal vertellen. De grootste uitdaging was dat het door zijn drukke schema niet mogelijk was om vooraf met acteur John Ennis te spreken, die de vader speelt. Dus we hebben zijn personage gaandeweg moeten vinden.”

Zowel jijzelf als Gabriel werkten eerder vooral in de reclame. Wat was er anders aan het werk aan deze film, en de vertoningen op festivals?
“In de reclamewereld ben je meestal niet meer dan een radertje een grotere machine. Met korte films, zeker op festivals, ligt de aandacht veel nadrukkelijker op mij als maken. Ik heb meer aandacht gekregen voor deze 8 minuten film dan voor alle commercials die ik de afgelopen vijf jaar heb gedraaid bij elkaar.”

De film was een ‘staff pick’ op Vimeo en werd geselecteerd voor het prestigieuze Sundance Festival. Welke was belangrijker voor jou?
“Dat is alsof ik moet kiezen tussen mijn broer en mijn zus. Vimeo is een geweldige ple, waar een film een enorm bereik krijgt en getalenteerde collega’s en makers bereikt, zeker met de extra spotlight van een staff pick. Dat gezegd hebbende: ik kan niet echt om Sundance heen. De meeste respons die we kregen, was op basis van die selectie. En puur statistisch was het een stuk moeilijker om bij Sundance geselecteerd te worden!”