Op het terrein van Pluk de Nacht staan allerlei kunstwerken, maar er is er één die je niet kan missen. Een berg opgebouwd uit vuilniszakken, waar bovenop een trotse meeuw prijkt. Dat is De Meeuwenrots, gemaakt door zelfverklaard bioloog/ornitholoog Jef Andrea.

De meeuwenrots is het eerste project van zijn ‘Enterartere Zoo’, die stadsdieren in een nieuw en positiever daglicht wil stellen. Duiven, ratten, meeuwen en brasems, Jef vindt dat ze ten onrechte worden gehaat. De bordjes rondom de meeuwenrots leggen uit wat deze stadsdieren ons allemaal gebracht hebben en waarom we ze niet zo zouden moeten verachten.

Jef prijst de feilloze oriëntatie van de stadsduif, maar Pluk-bezoekers Diede, die in Amsterdam Algemene Sociale Wetenschappen studeert, en Willemijn, die zich in Delft op de Maritieme Techniek gestort heeft, zijn niet zo gecharmeerd van het beestje. Willemijn: “Ik vind duiven stom. Ze zijn ook zo ontzettend langzaam. Het is echt de enige vogel waarvoor je op de fiets moet remmen, andere vliegen gewoon meteen weg. De duif is dus ook nog sloom van begrip.”

Ook de rat vinden Diede en Willemijn niet echt een fijn dier. Diede weet nog dat er in haar vorige huis een rat zat. Die hadden ze namelijk wel eens fijn rondjes zien zwemmen in de gootsteen. Ze hebben toen maar een rattenval aangeschaft, want een rat tussen de afwas leek niet echt voor herhaling vatbaar. Willemijn heeft gelukkig geen vergelijkbare ervaringen met ratten. Zij kent ratten eigenlijk alleen als huisdier van vriendinnetjes. “Maar die waren dan niet zo groot en lelijk, veel pluiziger en schattig.” Willemijn en Diede hebben ook allebei wel eens muizen in huis gehad, maar dat is toch wat anders dan ratten. “Muizen geef je bijvoorbeeld veel sneller namen”, zegt Willemijn. Haar zus had twee muizen in huis en die had ze Bob en Suzy genoemd.

De muizen zijn nog geen onderdeel van de ‘Entartere Zoo’ van Jef, en waarschijnlijk hoeft dat dus ook helemaal niet. Willemijn en Diede vinden in ieder geval dat de muis daar minder in thuis hoort dan de duif en de rat. Of ze na het bezoek aan de meeuwenrots anders over deze stadsdieren zullen denken? Dat verwachten de twee vriendinnen niet…