Van Mountainbaars tot Batavis, Vietser Jef Andrea slaat ze allemaal aan de haak. De Viets is een diersoort waar maar weinig mensen van hebben gehoord. Toch is er een flinke populatie te vinden in de grachten, kanalen en rivieren van Amsterdam. Helemaal achterop het Stenen Hoofd heeft Andrea zijn mooiste vangsten bij elkaar gezocht voor zijn Vietsen Expo. “Vietsen is het hoogst haalbare op de macholadder. Het is gevaarlijk, een Viets kan flink van zich afbijten.”

Dappere Plukkers kunnen ze zelfs in het wild bewonderen tijdens een Viets Safari, want Jef heeft speciaal voor deze gelegenheid een aantal Batavissen losgelaten in het water. Maar pas op, deze tochten zijn niet voor watjes. We praten met Jef over zijn bijzondere hobby.

Hoe ben je op Vietsen als hobby gekomen?
“Als kind liep ik altijd al veel langs de waterkant, en keek ik graag naar het water. Uit verveling ging ik met vriendjes een beetje dreggen in de grachten en haalden we een Batavis eruit. We wisten natuurlijk nog niet dat het om een Batavis ging, maar later kwam ik erachter dat het een niet eerder ontdekte diersoort was. Er bestaan veel ondersoorten, zoals de Mountainbaars, Raceviets, Gazallum en Bakviets.”

Hoe werkt Vietsen precies?
“Vietsen leven meestal in groepsverband en prefereren een modderige bodem langs de waterkant of onder een brug. Met een Vietshengel gooi je een verchroomde haak aan een stevig touw in het water. Als aas gebruik je kettingspray, of je kunt er ook een mosseltje aan prikken. Daar zijn ze dol op. En dan moet je ze aan de haak slaan.”

Wat is de ideale Vietsoutfit?
“Dat ligt aan de locatie. Als je je in urbane gebieden bevindt, dan is het mooi om een overall met muurachtig patroon te dragen zodat ze je niet zien. Op plekken als het Stenen Hoofd is een klassiek camouflagepak aan te raden. Een echte Vietser haalt overigens altijd wel een Viets eruit. Je moet goed voorbereid zijn en goede handschoentjes dragen want ze kunnen van zich afbijten, vooral de Mountainbaars.”

Heeft die zulke scherpe tandwielen?
“Ja, die hebben een gebit waar je geen grapjes mee moet maken. Je kunt niet in je maatpak een Viets eruit trekken, het is een vrij slimme diersoort. Vooral de Gazallum is een pientere Viets. De Batavis daarentegen is vrij makkelijk te vangen. De grachten zitten er vol mee, het is een ware plaag. Die kan je gerust een tikkie geven en op de barbecue gooien.”

Hoeveel Vietsen heb je in je leven al gevangen?
“Moeilijk te zeggen, ik schat wel 350.”

Neem je ze altijd mee naar huis of gooi je ze ook wel eens terug?
“Er zijn ook Vietsen die onder de maat zijn, die mag je officieel niet opeten maar moet je netjes teruggooien. Ik heb wel eens een aanvaring met een agent gehad die het niet helemaal begreep en mij vroeg mijn stapel weer terug te gooien. Ik zei tegen hem: ‘Meneer, ik ben hier bezig mijn hobby serieus uit te oefenen!’ Maar ik moest ze allemaal teruggooien. En dat terwijl we laatst hebben ontdekt dat je sommige Vietsen ook kunt temmen. Het staat nog een beetje in de kinderschoenen, maar we zijn erin geslaagd om ons een stukje op de rug van een Viets over het land voort te bewegen. Dat vond de Viets helemaal niet leuk natuurlijk, maar misschien kunnen we met de juiste techniek de Viets ooit aanleren om ons van A naar B te vervoeren.”

Foto boven: Lionangel
Fotogallerij: Ka Wing Falkena