Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone in zijn of haar zak zitten, klaar om gebruikt te worden als de ‘echte’ wereld even te saai is. Misschien lees je dit stukje zelfs wel op je telefoon. Dat is helemaal prima, maar soms lijkt al die technologie ons wel eens in de weg te zitten. Verliezen we onszelf niet in deze digitale wereld? Marco Mooren van Moore TV probeert wat te doen aan de antisociale aspecten van onze zakcomputers door mensen simpelweg samen te laten spelen.

Bij Pluk de Nacht verzorgde Mooren voorafgaand aan de film ongecompliceerde entertainment door spellen als Frogger op het grote scherm te toveren. Iedereen met een smartphone op zak kon meedoen. “Ik geloof dat telefoons zorgen voor minder communicatie, terwijl ze bedoeld zijn als apparaten voor communicatie. Daar wilde ik iets aan doen en zo zijn deze spellen ontstaan.”

Eigen spellen maakt Mooren niet, maar hij kiest wel spellen die tot de verbeelding spreken en werken op het grote doek. De code voor zijn programma, die hij zelf geschreven heeft, zorgt ervoor dat iedereen dan op zijn of haar beurt mee kan doen. “Vier jaar geleden begon ik met het ontwikkelen van deze code. Toen was mijn programma vooral bedoelt om informatie te geven aan Pluk bezoekers: wat voor eten er te koop was op het festivalterrein en wat het programma van de avond zou zijn.”

Als je ziet hoe je buren enthousiast aan het Froggeren zijn op hun telefoon begrijp je hoe ver Moorens programma zich ontwikkeld heeft. En ontwikkelen, daar gaat Mooren niet mee stoppen. “Een festival is een soort eigen wereld waar ontzettend veel mogelijk is. Ik wil later graag speurtochten en schatgraven organiseren, waar mensen via hun telefoon aan mee kunnen doen.” Dit jaar heeft Marko de code van zijn programma trouwens volledig herschreven. “Daar ziet de spelers niets van, maar gamemakers kunnen nu veel makkelijker spelers bereiken.”

In die zin is Marko dankbaar voor zijn tijd bij Pluk de Nacht. “Ik heb nu een goed product in handen dat klaar is om meer festivals te vermaken. In een kleine maand sta ik met mijn programma zelfs op Lowlands. Dat is tof, maar Pluk is toch belangrijker. Hier is Moore TV geboren.”

Foto: Koen Smilde