Geïnspireerd door de intieme gesprekken in het interactieve event The {} And stelt de Daily Pluk confronterende vragen aan festivalgangers. We vroegen Silvia (50) en Marian (49): Wat zou jij doen als je acht jaar in een bunker zat?

Silvia: “Leren salsadansen? Nee, toch niet.”
Marian: “Elkaar leren verdragen.”
Silvia: “We zijn natuurlijk heel verwend en in zo’n bunker heb je niks behalve elkaar. Goed kunnen mediteren zou dan wel handig zijn.”
Marian: “Acht jaar in een bunker, dan word je wel erg op de proef gesteld. Maar je hebt wel alle tijd, hier is altijd afleiding. Ik laat me vanavond tenslotte ook weer vermaken door een film.”

Silvia slurpt even aan haar Fritz-Kola en denkt er nog eens diep over na. “Die rust lijkt me eigenlijk wel wat.”
Marian: “Maar dat is natuurlijk de dualiteit van het leven; enerzijds zijn we op zoek naar stilte en anderzijds willen we spannende onrust in ons leven. Ik zou wel willen leren om me niet tegen de situatie te verzetten. En tegen de tijd dat we na acht jaar uit die bunker komen, zijn we verlicht en kunnen we een boek schrijven over onze ervaringen. Daar wordt dan weer een film over gemaakt die uiteindelijk bij Pluk de nacht wordt vertoond.”
Silvia: “Kunnen poepen terwijl er een ander bij is, lijkt me ook wel nuttig.”

Het idee dat ze samen in een bunker kunnen zitten, spreekt Marian en Silvia wel aan (“Samen is minder erg dan in je eentje”), maar met wie zou het duo ook wel acht jaar in donkere eenzaamheid door willen brengen? Marian: “Else. Dat is onze levenscoach, ze doet veel met mindfulness. Daar is het absoluut mee vol houden.”
Silvia: “Ik wil wel een piemel. Af en toe is dat toch nodig. Er moet ook een man aan vast zitten hoor. Intimiteit heb je toch nodig tijdens die acht jaar.”
Marian: “Ik ben ook wel heel benieuwd wat er gebeurt als je geen man bij de hand hebt. Ik ben nieuwsgieriger naar wat er gebeurt als er geen afleiding is. Maar hmmm, acht jaar is wel erg lang.”