Lucas (47, IT-ondernemer) en Marie-José (46, woordvoerder) zitten amper vijf minuten in de stoel als ik een sfeerimpressie kom halen. Het is een match die van ver moest komen: Lucas komt uit Leeuwarden gereisd en Marie-José uit Aalsmeer. Ze kennen elkaar nog niet zo goed, maar de zomerse hitte en zwoele spanning die in de lucht hangt voor The {} And belooft veel goeds. Kunnen we na vanavond een mooie ampersand tussen Lucas en Marie-José plaatsen, of wordt het een ruime spatie tussen de accolades?

De volgende ochtend bel ik Lucas. “Wat een leuk feest is Pluk de Nacht, joh! Wat jammer dat ik dat nog niet eerder kende, want het is echt helemaal fantastisch. Wat leuk georganiseerd, ziet er zo leuk uit, goeie sfeer, heel erg leuk aangekleed. Ik heb wel klachten over het weer op het eind, want ik kwam helemaal nat thuis. Nee joh, grapje.”

En de date, Lucas? “De date zelf, helaas, we hadden niet zo’n match. We hebben wel lekker gekletst, maar op een gegeven moment hadden we iets van nou, nee, en hebben we het toch maar afgerond. Zij ging eerder naar huis, en ik heb nog even een biertje gedronken. Je moet je op het eerste gezicht wel aangetrokken voelen tot elkaar. Ik denk dat dat bij ons al niet was. Als dat wel zo is, dan worden je gesprekken ook heel anders.”

Het spel van The {} And staat gaat Lucas daarentegen nog lang bijblijven. “Dat moet je eigenlijk ook vaker doen met je naasten, met je vrienden, met je vriendinnen. Volgens mij is er ook een spel dat bestaat, dat zoiets doet.”

En hoe vond Marie-José het? “Het was een hele leuke avond, maar ik heb één probleem: ik kan niet goed horen. Buitenlandse films met ondertiteling gaan prima, maar deze avond met het live geluid en interactie met het publiek, ik kon het gewoon niet goed horen.” Naast dat het geluid problematisch was, was de blind date voor Marie-José ook iets te blind gemaakt. “Ik vond Lucas een heel aardige man, maar ik denk toch dat we een iets andere kijk op het leven hebben, dat onze interesses teveel verschillen. Lucas was ook op zoek naar iets gezelligs, had veel vrienden en vriendinnen, en friends with benefits. Ik zeg: dat ben ik niet, daar heb ik geen zin in. Daar vind ik mezelf veel te leuk voor. Dat is ook wel belangrijk om van tevoren te weten van elkaar.”

“Hij vond mij te mondig, ja, ik ben woordvoerder! Als ik verlegen zou zijn kan ik mijn vak niet uitoefenen. Hij vond het ook lastig om de vragen die gesteld werden tijdens The {} And te beantwoorden. Op een gegeven moment kwam de vraag: hoe krijg je iemand in bed? Hij heeft er echt de hele avond over nagedacht en nog geen antwoord gegeven. Zoveel friends with benefits, ik zou toch zeggen dat je bijna expert bent? Haha. Nee. Ik zei: ‘We moeten gewoon eerlijk zijn tegen elkaar, volgens mij springen de vonken er niet vanaf.’ Ik heb een paar meiden van Pluk nog even gesproken en bedankt, en ik ben nog net voor het onweer begon naar huis gegaan.” Jammer van de mismatch, maar wellicht tot volgend jaar!

Foto: Annemiek van der Kuil | PhotoA.nl