Geïnspireerd door de intieme gesprekken in het interactieve event The {} And stelt de Daily Pluk confronterende vragen aan festivalgangers. Na de film Nasty Baby, over een kinderwens en het draagmoederschap vragen we Marieke en Anton: hoe zit het met jullie kinderwens?

Dat het meteen maar even duidelijk mag worden: Marieke en Anton zijn geen koppel. Sterker nog, ze zijn broer en zus. En ja, een kinderwens, dat vinden ze wel een heavy question. Vooral als je kijkt naar de thematiek uit Nasty Baby: draagmoederschap, onvruchtbaarheid, de vooroordelen over twee homovaders.

Op de vraag of ze wel kinderen wil, antwoordt Marieke meteen bevestigend. “Natuurlijk. Daar is geen twijfel over mogelijk.” Nu, op haar 22ste, vindt ze het nog te vroeg, uiteraard. “Maar zo rond mijn dertigste zou ik er zeker aan willen beginnen. Met mijn vriend Andres. Het lijkt me heel mooi om kinderen met hem te krijgen. Vooral als ze op hem lijken, met mooi, gekruld haar en een licht getinte huid.”

Het draagmoederschap, dat vooral in de film aan bod komt, passeert ook de revue in het gesprek. “Dat is een gevoelig onderwerp”, vindt Anton. “Ik vind het ook moeilijk te bedenken wat ik zou doen in zo’n situatie. Natuurlijk kan ik zelf niet voor draagmoeder doorgaan”, grapt hij. “Maar andersom zou ik het lastig vinden om het aan iemand te vragen. Wie ken je zo goed dat je zoiets intiems met haar kunt delen? En hoe gaat dat als het kind geboren is: blijft de draagmoeder dan in beeld, of niet?”

“Ik weet niet of het nu een betere keuze is om voor een bekende of onbekende draagmoeder te kiezen”, vraag Marieke zich hardop af. “Een onbekende draagmoeder hoeft niet in beeld te blijven, maar als het kind opgroeit kan het wel de behoefte hebben om zijn of haar biologische moeder te leren kennen. Daar heeft een kind ook recht op. Misschien is het dan makkelijker om de draagmoeder wel in de directe omgeving te hebben..”

Hoe de personages in Nasty Baby het oplossen vinden ze erg mooi. “Dat is een vriendschap die alles lijkt aan te kunnen”, zegt Anton. “De humor van de vrienden helpt ook, dat maakt het hele zware onderwerp meteen wat luchtiger.” Over luchtig gesproken; tijd voor nog een drankje en hapje. De twee openen een koel flesje bier en proosten. Marieke: “Gelukkig is er nu nog geen zwangerschap in het spel, want dan hadden we de alcohol achterwege moeten laten!”

Foto: Jasper Bronkhorst