Trouwe bezoekers aan Pluk de Nacht kunnen zich misschien nog de hilarische rom-kom Eagle vs. Shark herinneren. Dit pareltje uit Nieuw-Zeeland werd in 2007 vertoond en was tevens een fijne kennismaking met Jemaine Clement, die daarna doorbrak met Flight of the Conchords. Eenzelfde fascinatie met weirdo’s en onderkoelde humor zien we terug in The Deadly Ponies Gang, met als belangrijkste verschil dat de film van Zoe McIntosh een documentaire is.

Related movies

Op de vraag naar de ontstaansgeschiedenis van The Deadly Ponies Gang, vertelt McIntosh via de mail: “Het was niet zozeer een idee dat uiteindelijk uitbloeide tot een film, meer dat ik gefascineerd was door een persoon en de bijbehorende wereld. Clint liet mij wat materiaal zien van zijn gabber Dwayne, omringd door pony’s, gekleed in zijn Deadly Ponies Gang outfit en toen vertelde Clint dat Dwayne geen tanden meer had. En dat zijn missie was om hem aan tanden te helpen. Ik was ontroerd door hun vriendschap en de originaliteit van het geheel. Toen vroeg ik aan Clint of ik Dwayne mocht ontmoeten.”

De low-budget shoot in guerrillastijl had de nodige voeten in de aarde: “De film is volledig autonoom gedraaid, met een kleine crew, bestaande uit een cameraman en ik deed meestal het geluid, geschoten tijdens de weekenden waarop we niet hoefden te werken. Ik had nooit verwacht dat het een feature zou worden.”

Hoe heeft het feit dat Clint een credit heeft als scenarist, invloed gehad op de film? “We hebben eerlijk gezegd niet echt gewerkt met een script”, legt ze uit. “Bijna alles is echt zo gebeurd, Clint en ik hebben af en toe op locatie samen geïmproviseerd. Door Clint een credit te geven kon ik als het ware tegen hem zeggen dat ik hem waardeer en dat ik hem een verdomd snuggere gast vind.”

De verrassende uitblinker van de film is de 12-jarige Kody Rowe, aspirant-lid van The Deadly Ponies Gang en Don Juan in zakformaat. A star is born, zou je zeggen? McIntosh: “Grappig dat je het vraagt! Ik heb net met hem acht afleveringen gedraaid voor een reisshow voor NZ TV. Die is gebaseerd op het idee dat je niet de hele wereld af hoeft te reizen om meer over de planeet te leren, dat je verschillende landen en culturen in je eigen land kan leren kennen. Hij is fantastisch!”

En hoe is het inmiddels gesteld met Clint en Dwayne? “Clint is druk bezig met het bouwen van schuttingen en je raad het nooit, maar Dwayne en zijn betere helft hebben net een kindje gekregen!”

Clint probeert in de film het paardenmeisje Mel te versieren door zijn telefoonnummer op haar paard te verven met een spuitbus. Zou dat werken bij Zoe? “Ja, ik zou me gevleid voelen! Ik ben dol op spontane liefdesverklaringen. Daarnaast zou ik erom moeten lachen en dat is altijd goed. Helaas is het tussen Mel en Clint niet wat geworden, zij is verhuisd naar Frankrijk. Maar dat komt niet per se door Clint, denk ik. Hahaha!”

Naast het aflopen van het festivalcircuit is McIntosh weer druk aan het werk: “Ik ben nu bezig met een korte fictiefilm die ik heb geschreven en een lange versie van de film Living Like Kings.” Voor een voorproefje: