Tinder, internetdaten, DNA-matching? Niks daarvan, gewoon ouderwets op blind date tijdens Pluk de Nacht, dat is het beste recept voor romantiek en liefde! Simone Dolk is dit jaar een van de redacteuren van de Daily Pluk en in de aanloop naar het festival duikt ze in de wereld van de inmiddels befaamde blind dates. Letterlijk en figuurlijk.

Het mooie van een blind date vind ik de grenzeloze dromen die het biedt. Alles is mogelijk: van de ultieme mismatch tot de mooiste romance. Je datelot ligt in handen van onbekenden die je gaan koppelen op basis van een stukje tekst over jezelf en je filmvoorkeuren. Heb je dat ooit geprobeerd? Een leuke tekst over jezelf schrijven? Een ware kwelling. Maar goed, die blind dates van Pluk dus. Een rondje langs de velden leert mij dat Pluk sinds 2012 de blinddateservice aanbiedt. Het concept is simpel: je meldt je aan, je wordt gekoppeld op basis van leeftijd en filmvoorkeuren en als we een goede match voor je vinden, regelen wij de rest.

Samen met je date kijk je een goede film, onder (deo volente) een hemel vol sterren, op de unieke locatie van het Stenen Hoofd, in een love seat (mét dekentje) en consumptiebonnen: ik ken slechtere eerste dates… Sinds de eerste blind dates in 2012 werden georganiseerd gonst het positieve ervaringen. Er hangt liefde in de lucht! Het ultieme bewijs is natuurlijk de Pluk baby die vorig jaar is geboren, maar ook de terug te lezen verslagen van de blind dates zijn vaak positief en enthousiast. Zoals deze. Dat sprankelde behoorlijk afgaand op de waarnemingen van de redacteur, niet? Helaas zijn ze niet meer samen, maar ze hebben wel een mooie zomer gehad. Sappig feitje: Deze twee werden ‘s ochtends gebeld door onze redacteur voor hun evaluatie van de date. Hun reacties zijn met terugwerkende kracht nóg leuker als je weet dat ze naast elkaar lagen terwijl ze vertelden dat ze zo’n leuke avond hadden gehad…

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Soms gaat het ondanks zorgvuldig matchen toch mis en zit je opgescheept met een hork, komt het gesprek helemaal niet op gang of, waargebeurd, valt je date in slaap. Maar zeg nou eerlijk, dat is toch ook heerlijk om te lezen? Taking one for the team!

Blind dates op Pluk zijn dus niet zomaar blind dates. Je wordt niet willekeurig aan elkaar gekoppeld en dat levert regelmatig iets moois op. Zowel voor de daters als voor de omstanders. Want, wat is er leuker dan met een scheef oog kijken naar twee mensen tijdens een blind date? Ik vind het een fijne guilty pleasure in ieder geval…

Laten we met z’n allen wel afspreken dat we lief zijn voor die twee in de love seat. Laten we ze niet te vaak ongegeneerd aanstaren, naar ze wijzen of ‘onopvallend’ observeren wat er allemaal onder het dekentje gebeurt, een blind date is al spannend genoeg. Ik bedoel, je kunt je blind date niet even naar links swipen als blijkt dat hij dol is op karpervissen of als zij elegant poseert met doodgeschoten Thaise tijgers. Ik vraag het natuurlijk ook omdat ik zelf ga plaatsnemen in de love seat bij Pluk. En ik vraag me nu al af wat ik in hemelsnaam aan moet trekken.