Film afgelopen, strandstoel ingeklapt? Nog niet weggaan! Er is elke avond een feestje in Klup de Nacht, met steeds een nieuwe, spannende DJ. Voor ze aan de set van hun leven beginnen snuffelen wij vast in hun platenbak, of laptop, en vragen ze ook nog wat.

Ken je die ene schrijver? Van De ontdekking van de Hemel, en Twee vrouwen? Ja? Dat is heel iemand anders. Maar Harry Foolish stamt wel af van de ‘Lied-eraire avond’ die ooit bij Studio K werd georganiseerd. “Daar kregen alle DJs vervormde schrijvers namen, zoals Joost Swaggerman, Anne Funk, Annie M.G. Beat, Jan te Lauw, Maarten ‘t Hardst en nog vele anderen. En ‘Skank’ is verzonnen door Stephan, een collega van Studio K, omdat we intern Studio K als SK afkortte, ik Anke heet en bij voorkeur Reggae en Dub draaide (Skanking….). 1+1 was 2.”

Voor Harry Foolish begon het allemaal in een jongerencentrum in Diemen: “Mijn eerste set was een set van Carl Cox toen ik 15 was. Men was erg onder de indruk.”, zegt hij met een knipoog. Skank begon een stuk later: “Ik had mijn eigen vrijdagavondconcept bedacht, geen geld en DJ’s nodig. Toen heb ik het heft in eigen handen genomen en mezelf geleerd plaatjes te draaien. Een vriend van me heeft me voor mijn eerste ‘les’ twee house-platen gegeven en me zo leren beat-mixen. Daarna heb ik het met horten en stoten verder zelf opgepakt.”

Als duo wisselen ze elkaar af en vullen ze elkaar aan, en daarbij draaien ze een mooie melange van hiphop en funk, van oud tot nieuw, bekend en onbekend. En natuurlijk heeft het dan invloed dat je op een filmfestival draait: “Zeker, je staat toch meer stil bij filmmuziek en wil graag wat mooie plaatjes van ‘die ene vette soundtrack’ draaien!” In muzieksmaak werd Anke wel geïnspireerd door films: “ik ben altijd erg onder de inruk van Quentin Tarantino, met name de soundtrack van Jackie Brown staat hoog in mijn top 100.”

Als we vragen naar de soundtrack of their lives hebben beide duidelijke favorieten:

Harry Foolish:
1. Maceo Parker, Soul power 74 “Dit is de lekkerste funk plaat die er is, vooral de oneindig gesamplede saxofoonsolo is legendarisch.”

2. A Tribe called quest – Check the Rhyme “Dit was voor mij een eye-opener, een van de eerste hiphop nummers waar ik na mijn gabberperiode mee in contact kwam.”

3. Booker T & the MGs – Green Onions “Over filmmuziek gesproken…”

Anke:

1. DJ Shadow – Midnight in a Perfect World “Dit nummer is voor mij de tijd dat ik muziek leerde kennen, mijn eerste sigaretjes rookte, mijn eerste biertjes dronk en mijn eerste liefde(sverdriet) had.”

2. Carly Simon – Why “Dit is echt al jaren mijn lievelingsliedje, soms hoor ik het maanden niet, maar als het dan weer langskomt is het altijd even lekker…”

3. The Pharcyde – Passing Me By “Gewoon, dit heeft geen uitleg nodig voor mij.”