Als openlucht filmfestival staat Pluk de Nacht dagelijks vol met mensen die naar de wolken staren. Zal het droog blijven? De Buienradar is één ding, maar de Daily Pluk gaat voor het echte werk en belt met kersverse NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

Munneke, bekend als de opvolger van Erwin Krol, vat zijn fascinatie voor het weer als volgt samen: “Er is elke keer wat anders. De wolken en regen, het onweer en dan weer de blauwe luchten; het komt en gaat. Maar volgens mij zijn niet alleen weermannen gefascineerd door het weer. Ook de gemiddelde Nederlander kijkt heel vaak omhoog.”

Zo mooi als het de afgelopen dagen was, zal het tijdens het festival niet blijven, waarschuwt Munneke. “Een voorspelling voor tien dagen is lastig, maar alle weermodellen zeggen nu dat het typisch Hollands zomerweer gaat worden. We krijgen een westenwind en dat betekent koelere lucht. De afgelopen week hebben we zuidenwind gehad, met lucht uit Spanje, daardoor was het zo warm. De komende tien dagen lijkt dat er niet van te komen.”

“Zwoele zomeravonden waarbij je om twaalf uur ’s nachts nog zwetend in je t-shirt buiten zit, die zitten er niet in, maar het is prima festivalweer.”

Toch kunnen we hopelijk meer dan tevreden zijn met wat er op komst is, stelt hij. “Overdag zal het een graadje of 20, 22 worden en ’s avonds en ’s nachts koelt het af tot een graad of 10, 11. Zwoele zomeravonden waarbij je om twaalf uur ’s nachts nog zwetend in je t-shirt buiten zit, die zitten er niet in, maar het is prima festivalweer. Al raad ik de bezoekers wel aan een trui mee te nemen. Er is de komende dagen elke dag wel kans op een buitje, vooral overdag, maar dat zijn geen enorme hoosbuien. Aan het einde van de dag gaat de wind liggen en verdwijnen de wolken. Er is veel kans op een heldere avond en een helder begin van de nacht.”

Hoe verder vooraf de voorspelling, hoe onzekerder die is, maar over het weer van de openingsdag is Munneke een dag tevoren stellig. “Op 7 augustus gaat het ’s middags en ook in het begin van de avond wel behoorlijk plenzen. In Amsterdam zit je dan redelijk goed, want het meeste valt in het oosten van het land. Maar zoals het er nu naar uitziet heb je de eerste dag van Pluk de Nacht meteen alle buien gehad, en wordt het daarna droog.”

Pluk gaat natuurlijk – naast de gezelligheid, het eten en het weer – vooral om de films. De favoriete film van de NOS-weerman? “Fargo, van de Coens. Een echte klassieker. Elke keer als de film op televisie is, dan kijk ik weer. De rollen zijn goed, het plot is fantastisch, en dan is het ook nog opgenomen ten westen van de grote meren van Amerika, waar vaak extreem weer te vinden is. De sneeuwlandschappen voegen veel toe aan de grimmige sfeer van de film. Als die zich in zonnig Californië had afgespeeld, was hij veel minder geweest. Goed gekozen van de gebroeders Coen.”

En zo gaat het, typisch Nederlands, dus toch weer over het weer.