Wat komt er allemaal bij kijken om elf dagen Pluk de Nacht neer te zetten? Razende reporter Sam De Wilde gaat undercover in de festivalorganisatie en zoekt het uit. Gisteren stapte hij op de Vedettbus.

Wat een redacteur al niet doet voor zijn Daily Pluk. Vandaag reis ik met de Vedett Pendelbus mee en neurotisch als ik ben verwacht ik natuurlijk problemen. De bus stopt enkel aan café’s en welke cafébaas ziet nu graag zijn cliënteel vertrekken met een bus waarop het gratis bier krijgt? Bovendien: áls de chauffeur zelf al van het bier afblijft, wordt hij vast nog dronken van het urenlang rondjes te rijden.

Met knikkende knieën ga ik dus de bus op, maar mijn vrees blijkt ongegrond. De bestuurder van de Vedettbus heet Bob (geen grap) en naast zijn zetel zie ik een grote fles Spa Blauw staan. Het stuur zit rechts en ik vraag of hij dat niet vervelend vindt. “Dat merk ik niet eens”, zegt hij breed lachend. Niet het antwoord waar ik op hoopte, maar Bob is een ervaren chauffeur die zelfs nog in Formule 3 gereden heeft. Niet met Zwitserse postbussen uit 1952, maar toch. Van een need for speed geeft hij gelukkig nog weinig blijk. “Deze bus heeft tien versnellingen, maar ik gebruik er maar vier. Weet je, ik ben 68 nu, rijden dat is leuk, weinig rompslomp.” Toch kunnen de mensen die achterin de bus kruipen hun flesje Vedett maar beter goed vasthouden: bij verkeersdrempels zie ik ze wel eens van de banken opspringen.

Aan Veddetmeisje Sammy vraag ik meteen (dit is tenslotte een filmfestival) de Michael ‘is het niet gevaarlijk om in een bank wapens uit te delen’ Moore-vraag. Of het wel verstandig is om in een bus bier uit te delen dus. Ze verzekert me dat het rustig blijft. “Maar als je mensen van een terrasje gaat plukken om ze een halfuurtje of drie kwartier in een bus te stoppen dan moet je ze wel tevreden houden met een biertje natuurlijk.”

De eerste halte is De Biertuin. Daar stappen vriendinnen Inge en Eva op. Zij hoefden helemaal niet van een terras geplukt te worden. Ze wonen om de hoek en hadden op de website van Pluk de Nacht gezien dat er een Pendelbus was. “Handig toch, zo een bus die je bijna voor je deur komt ophalen.” Dat ze er een gratis biertje bij zouden krijgen wisten ze niet, maar ze laten het zich welgevallen terwijl ze neerstrijken in de comfortabele zetels. En dat Bob er zelf ook maar eentje moet nemen. Maar die laat zich niet vermurwen. Dan doe ik het zelf wel. Het is fijn rijden met de Vedettbus!

De Vedett Extra Dienstregeling rijdt vandaag voor het laatst, dus grijp je kans nu het nog kan!